fizikaa5

Dobrodošli na moj blog

13.05.2010.

Eh ovakoo . . . :))

 

Pošto sam o laboratorijskim vježbama pisala općenito , a vrlo malo sam se osvrnula na svoj subjektivni stav, dobila sam promjedbu od profesora. Eh ovako . . . . J

Laboratorijske vježbe su jedan od najboljih načina kako bi učenici sto lakse shvatili gradivo. Interesantnije je od „suhoparnog“ predavanja, jer smo više mi u vježbama angažovani nego profesor.

Prva laboratorijska vježba je bila jako interesantna, valjda zato jer je to bila moja prva samostalna vježba. Radile smo sa kalorimetrom koji nikad prije nisam vidjela J, al nakon ove vježbe postala sam bogatija sa znanjem što se tiče specifičnog toplotnog kapaciteta i pojmova vezanih za tu pojavu. Na početku smo imale malih problema jer nam je profesor dao pogrešnu pripremu, al uspjele smo da odradimo vježbu koliko - toliko uspješno. Na kraju smo shvatile šta je bila suština vježbe iako nismo dobile odgovarajući rezultat.

Druga laboratorijska vježba je bila interesantna jer je bila povezana sa strujom, al jednim dijelom sam osjećala i strah, jer sam prvi put rukovala sa strujom na taj način. Mislila sam da će to biti nešto komlikovano, al nije. Profesor nam je dao dvije sheme i  mi smo uspjele samo da odradimo prvu ( lakšu ) shemu, jer nismo imale vremena za drugu. Upoznala sam se sa spravama kao sto je ampermetar, voltmetar .

Treća laboratorijska vježba je bila malo komplikovana. Takodje smo radile sa strujom, ali dobile smo dosta kablova i neke nove sprave koje nismo koristile u prethodnoj vježbi i nisam baš bila načisto za sta su. Iako sam te sprave imala napisane u pripremi i prije sam čula za njih, nisam znala kako ustvari izgledaju. Al uz profesorevu pomoć jasnije nam je bilo i uspjele smo da koliko–toliko uspješno odradimo ovu vježbu.

Četvrta laboratorijska vježba je meni bila izuzetno zanimljiva i nije bila uopste teška. Mislim da je ovo najlakša vježba što ćemo da radimo ; odredjivanje početne brzine i ubrzanja dječijeg autića. Nismo uopšte imale problema što se tiče ove vježbe i vrlo brzo smo je odradile (uspješno) J .

Et toliko od mene sto se tiče ovih vježbi koje sam odradila i ovako cu ubuduće za svaku sljedeću vježbu da radim . . .

09.05.2010.

Laboratorijska vježba br. 4

Određivanje početne brzine dječijeg autića

PRIBOR :

-         dječiji autuć na potez

-         štoperica

-         metarsko mjerilo

Postavile smo autić da se kreće jednako usporeno od trenutna puštanja do trenutka zaustavljanja . Mjereći  vrijeme potrebno da se zaustavi i pri tom mjerimo i  pređenu dužinu puta i tada možemo izračunati ubrzanje ( usporenje ) a  i počenu brzinu v0 .

Brzina jednakousporenog kretanja je :

v = v0 – at

Pošto je krajnja brzina jednaka 0 iz tog slijedi :

1.            v0 = at         

ali sa druge strane pređeni put se računa :

2.         s = v0t – at2 / 2

ubrzanje se računa po sljedećoj formuli :

3.         a = 2s / t2

IZVOĐENJE OGLEDA : Zategnule smo autić i pustile ga da se kreće po glatkoj površini i istovremeno smo pustile vrijeme na štoperici. Po zaustavljanju autića zaustavile smo i štopericu  i time smo izmjerile vrijeme t . Nakon toga metarskim mjerilom smo izmjerile pređeni put autića. Na osnovu relacije 3. odredimo ubrzanje autića a , a zatim na osnovu relacije 1. pocetnu brzinu autića v0 .

Izvršile smo 5 mjerenja i ovu vježu smo najbrže odradile i mislim da je ovo i najlaksa vježba koju ćemo raditi od svih vježbi.

Redni broj

t ( s)

s ( m )

a ( m / s2 )

v0 ( m / s )

1.

4.5 s

2.82 m

0.27 m/s2

1.21 m/s

2.

5.3 s

4.4 m

0.31 m/s2

1.66 m/s

3.

6.4 s

5.36 m

0.44 m/s2

2.04 m/s

4.

5.5 s

4.8 m

0.23 m/s2

1.28 m/s

5.

5.8 s

4.78 m

0.28 m/s2

1.64 m/s

 

Aritmetička sredina za ubrzanje a je 0.308 m/s 2 .

Aritmetička sredina za početnu brzinu v0 je 1.567 m/s .

http://www.shop-montexel.com/prodavnica/components/com_virtuemart/shop_image/product/1e43cea3dcd09d454244ab4407c89662.jpg

09.05.2010.

Laboratorijska vježba br. 3

Određivanje kapacitivnog i induktivnog otpora

1.      Mjerenje kapaciteta i određivanje kapacitivnog otpora

ZADATAK : na izvor istosjerne struje treba priključiti voltmetar, ampermetar, frekvenciometar, regulacioni otpornik i kondenzator nepoznatog kapaciteta. Za različite vrijednosti nepoznatih kapaciteta mjeriti napone struje i frekvenciju i izračunati nepoznate kapacitete i kapacitivne otpore . Imale smo shemu na osnovu koju smo trebale da priključimo sve ispod navedene elemente .

PRIBOR :

-          regulacioni otpor

-          voltmetar

-          ampermetar

-          frekvenciometar

-          kondenzatori nepoznatih kapaciteta

-          spojni vodiči

Kapacitet nepoznatog induktiviteta računamo :

Cx = I / 2πfC

Kapcitivni otpor :

Xc = 1 / 2πfC

Redni broj

U

I

F

Cx = I / 2πfC

 

Xc = 1 / 2πfC

 

V

mA

Hz

mF

Ω

1.

2V

40 mA

50 Hz

0.063 mF

0.050 Ω

2.

3.1 V

60 mA

50 Hz

0.061 mF

0.052 Ω

3.

4.1 V

81 mA

50 Hz

0.062 mF

0.0506 Ω

4.

1 V

20 mA

50 Hz

0.063 mF

0.050 Ω

Aritmetička sredina je 0.050775 Ω .

 

2.      Mjerenje induktiviteta i određivanje induktivnog otpora

Na osnovu date sheme trebali smo da spojimo voltmeter, ampermetar za naizmjeničnu struju, regulacioni otpor, namote nepoznatih induktiviteta, spojne vodiče. Imale smo problema sa spajanjem sheme, al professor nam je pomogao J .

Omski otpor solenoid :

Rx = U/I

Induktivni otpor :

Zx = U/I

Induktivnost zavojnice :

Lx = Zx – Rx / 2πf

1.      Kolo istosmjerne struje

      Aritmetička sredina je 50.55 Ω .

2.      Kolo izmjenične struje

            Aritmetička sredina je 217.5 Ω .

3.      Nepoznati induktiviteti

Aritmetička sredina je 0.2296137 H .

09.05.2010.

Laboratorijska vježba br. 2

Provjera Ohmovog zakona

  -      U ovoj vježbi moja kolegica Maida i ja smo imale zadatak da na osnovu date sheme odredimo otpor. Prvo smo imale malih problema jer smo  se malo bile malo pogubile u tim kablovim i nije nam baš bilo jasno gdje se sta spaja, al uz profesorevu pomoć  uspjele smo da koliko toliko uspješno uradimo vježbu.

-         Dobile smo dvije sheme. Prva je bila da provjerimo Ohmov zakon, a druga je bila povezana sa Kircoffovim pravilima.Mi uspjele da odradimo samo jednu shemu vezanu ua Ohmov zakon, jer nismo imale dovoljno vremena za drugu, i za tu shemu smo uradile 5 mjerenja. Profesor nam je dao otpornik od 10 μΩ.

-         Ova vježba je bila interesantna i nije bila veoma zahtjevna, osim što smo imale malih problema sa spajanjem sheme.

-         Kao artimetičku sredinu dobile smo 92.68 Ω.

http://img.alibaba.com/photo/10122091/Analog_Meter_Moving_Iron_Instruments_AC_Voltmeter.jpg    http://www.bug.hr/_cache/aebbe5eb792c4d0dfba091f3ed60830c.jpg

                         voltmetar                                                         ampermetar

08.05.2010.

Laboratorijska vježba br. 1

Određivanje specifičnog toplotnog kapaciteta pomoću kalorimetra

Specifični toplotni kapacitet brojno je jednak količini toplote koju je potrebno da primi ili odpusti tijelo jedinične mase da mu se temperatura promeni za jedan stepen .

Kalorimetar je elektronski uređaj namijenjen obračunavanju potrošnje toplotne energije u zagrijanim objektima priključenim na sistem daljinskog grijanja.

PRIBOR :

-          kalorimetar

-          uteg mase 50 g

-           željezni ključ  

-          posuda za grijanje vode

-          grijalica

-           menzura .

ZADATAK : U ovoj vježbi moja kolegica Maida i ja smo imale zadatak da odredimo  specifični toplotni kapacitet utega  čija je masa 50 g . Za određivanje toplotnog kapaciteta čvrtog tijela koristi se sljedeća formula :

m1 c1 ( t – t1 ) = m2 c2 ( t2 – t )

Specifični kapacitet čvrstog tijela je c2 i određuje se na osnovu predhodne formule .  Sa kalorimetrom sam se susrela prvi put i nisam znala za sta ustvari služi, ali nakon ove vježbe mi  je jasnije bilo J.

U kalorimetar smo nasule vodu mase m1 i izmjerili mu temperaturu t1 i to je zapravo sobna temperatura i odredimo m1 i t1 . Istovremeno smo grijale vodu mase  100 g, zatim 200 g i na kraju 300 g do vrenja odnosno 100 °C. Uronile smo čvrsto tijelo u iskipljelu vodu koja i dalje vri tako da u njoj lebdi obješeno na tankoj niti  oko 10 minuta . Tada uteg ima temeperaturu vode koja vri  odnosno 100 °C . Prenijele smo tijelo brzo u vodu kalorimetra gdje je tijelo takodje lebdjelo . Miješale smo vodu utegom tako dugo dok temperatura ne postigne najveću tempetaruru i ne ustali se.

Kao rezultat dobile smo  1.53 J / kg K. ( ni približno onome sto smo trebala da dobijemo , jer smo prvo imale progrešnu pripremu, al uglavnom shvatile smo sta je ustvari suština vježbe J )

Ovo je bila moja prva laboratorijska vježba koju sam radila samostalno, i bilo je interesantno . Mislim da je ovo bolji način da nesto naučimo nego pomoću predavanja , jer smo ovako više mi angažovani nego profesor.

7vjezba.jpg image by Azreech_91                                              - kalorimetar -

<< 05/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

Razni citati I. Newtona
- Bog je stvorio sve po broju, težini i mjeri.
- Ja neću definirati vrijeme, prostor, mjesto i gibanje, onako kako je to svima poznato.
- Istina je oduvijek takva da se nađe u jednostavnosti, a ne količini i neuređenosti stvari.
- Ako sam bio sposoban vidjeti dalje, to je bilo samo zato što sam stajao na ramenima divova.
- Ne znam kako me svijet doživljava, ali sebi se činim samo kao dječak koji se igra na obali mora, i razonodi se u sadašnjosti, traži glađi šljunak ili ljepšu školjku, dok za to vrijeme veliki ocean istine neotkriven leži pred mnom.MOJI FAVORITI
ZA ONE KOJI RAZMIŠLJAJU
you found me.
smesna strana zivota
вαуєяη zαυνιנєк υ ѕя¢υ™
****fizikaaa***
***LoOdA fIZika***
World of FIZIKA
eH tA FiZiKa
Svijet fizike
***FIZIKA, SVUDA OKO NAS***
Fizikaaaaa :)
Crazy but not too crazy physics
sussie fizik
hubble
Oli Kahn fizicar
fizzikaaa
PHISICS
** FIZIKA **
........FiZiK@.........
Fizicari92
Zuka prirodnjak
fizika
fizikamina
fizika za trecijedan
moja fizika
crack
arminfizika
fizika_i_ja
Fizika
http://www.vezice.net
više...

BROJAČ POSJETA
112325

Powered by Blogger.ba